Следващия път, когато сте в любимия си новинарски сайт, е добре

...
Следващия път, когато сте в любимия си новинарски сайт, е добре
Коментари Харесай

Опасен експеримент: Световният топ сайт CNET тайно пусна първите си статии, писани от изкуствен интелект

Следващия път, когато сте в любимия си новинарски уебсайт, е добре да ревизирате още веднъж авторския ред, с цел да видите дали е написан от автентичен човек или от робот.

CNET, извънредно известен софтуерен новинарски център, тихомълком употребява помощта на „ технология за автоматизация “ – стилистичен евфемизъм за AI – върху нова вълна публикации за финансови препоръки, която наподобява стартира към ноември предходната година, съобщи софтуерният уебсайт " Футуризъм ".

При неналичието на публично известие или отразяване, наподобява, че това е видяно за първи път от онлайн маркетолога Гаел Бретон в туит в сряда. Статиите са оповестени под непретенциозното название „ CNET Money Staff “ и обгръщат тематики като „ Трябва ли да счупите касичката? “ или " Какво е Zelle и по какъв начин работи? "

Средностатистическият читател, навестяващ уеб страницата, евентуално няма да има визия, че това, което четат, е генерирано от AI.

Едва когато щракнете върху „ CNET Money Staff “, действителното „ авторство “ се разкрива.

„ Тази публикация е генерирана благодарение на технология за автоматизация “, гласи падащо изложение, „ и е редактирана и тествана от редактор от нашия публицистичен екип. “

От началото на програмата CNET е разгласил към 73 публикации, генерирани от AI. Това не е доста за толкоз огромен уебсайт и при отсъствието на публично известие за програмата, наподобява, че управлението се пробва да резервира опита допустимо най-скромен.

CNET не отговори на въпроси по отношение на генерираните от AI публикации.

Въз основа на наблюденията на Бретон обаче наподобява, че някои от публикациите притеглят огромно количество трафик, макар че Гугъл даде обещание да накаже генерираното от AI наличие предходната година.

Futurism се обърна към Гугъл за коментар.

Статиите, генерирани от изкуствен интелект, не са оригиналност – към този момент има тонове, затрупани в интернет, някои от които са толкоз нискотехнологични, колкото копирането на публикация, написана от човек, и замяната на избрани думи със синоними, с цел да се скрие плагиатството.

Но потреблението на AI не се лимитира до тези проблеми.

Дори влиятелната новинарска организация The Associated Press употребява AI от 2015 година, с цел да написа автоматизирано хиляди и хиляди доклади за приходите си.

AP даже гордо се разгласи за " една от първите новинарски организации, които употребяват изкуствения разсъдък ".

Струва си да се означи обаче, че автоматизирано генерираният материал на AP наподобява всъщност запълва празни места в авансово избрани формати, до момента в който по-сложното празнословие на изявленията на CNET допуска, че употребява нещо по-близко до GPT-3 на OpenAI.

Независимо от това, оправданието на AP за потреблението на AI - и тематика за диалози, възприета в цялата промишленост - е, че освобождава публицистите и другия личен състав от нуждата да пишат досадни резюмета.

В реалност е мъчно да се повярва, че технологията вечно ще бъде лимитирана до лек против досадата и в никакъв случай няма да навлезе в „ същинските “ работни места за писане.

Сега, като разгледаме всички материали, които CNET е генерирал благодарение на AI, наподобява, че кутията на Пандора е отворена и може в никакъв случай да не се затвори.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР